Πως να αποκτήσει ένα εστιατόριο αστέρι Michelin ή αλλιώς τι ζητάει ένας καλοφαγάς από ένα εστιατόριο
April 5, 2017
Restaurant Patio at The Margi
Εστιατόριο Patio at The Margi
July 3, 2017


Premiere

Κατά την προσφιλή μου συνήθεια γράφω την παρουσίαση για το εστιατόριο Premiere αφού το έχω επισκεφθεί για δεύτερη φορά.

Η πρώτη μου επίσκεψη έγινε το Φεβρουάριο του 2017 λίγο καιρό αφότου άλλαξε σεφ και το τιμόνι του ανέλαβε ο Μιχάλης Νουρνόγλου πρώην αρχιμάγειρας του εστιατορίου Abovo που δυστυχώς δεν κατάφερε να επιβιώσει την δύσκολη περίοδο της κρίσης. Θα ξεκινήσω την παρουσίαση γράφοντας ότι ο Νουρνόγλου έχει ένα ατού που του δίνει μια ιδιαίτερη αξία σαν σεφ. Είναι ένας σεμνός άνθρωπος που ξέρει να αφουγκράζεται τους πελάτες του. Και αυτό του δίνει αξία για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ακούγοντας τις παρατηρήσεις των πελατών του αντιλαμβάνεται τι χρειάζεται να βελτιώσει στις δημιουργίες του και αυτό φάνηκε άμεσα στο δείπνο που μου σερβιρίστηκε. Ο δεύτερος είναι ότι συνομιλώντας με τους πελάτες δημιουργείται μια αίσθηση αλληλοσεβασμού και κατανόησης πράγμα που δίνει μια πρόσθετη αξία στο εστιατόριο που διευθύνει.

Τρώγοντας στο Premier αντιμετώπισα τον εξής προβληματισμό. Πρέπει ένα εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας να αλλάζει τακτικά το μενού του (ανάλογα με τις εποχές) ή θα πρέπει να έχει ένα σχετικά σταθερό μενού το οποίο να βελτιώνει με το χρόνο; Και οι δύο προσεγγίσεις κρύβουν παγίδες και έχουν πλεονεκτήματα, όμως είναι ένα θέμα με το οποίο θα καταπιαστώ σε ένα ιδιαίτερο άρθρο σε επόμενο χρόνο.

ΦΑΓΗΤΟ

Η κουζίνα του Premiere είναι δημιουργική χωρίς ιδιαίτερο εθνικό προσανατολισμό παρόλο που ορισμένα πιάτα έχουν στοιχεία επηρεασμένα από τοπικές κουζίνες, όπως για παράδειγμα το αρνάκι του. Επίσης το μενού έχει, μέχρι στιγμής, μια σταθερότητα γεγονός το οποίο με έκανε να φάω ένα από τα πιο ωραία γεύματα σε Ελληνικό εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας μέχρι σήμερα.

Το δείπνο ξεκίνησε με καλωσορίσματα και βούτυρο χειροποίητο, με τα καλωσορίσματα σαφώς πιο βελτιωμένα από την πρώτη φορά και το βούτυρο εξαιρετικό και στην υφή και στη γεύση. Εν συνεχεία ήλθε το πρώτο ορεκτικό το οποίο ήταν το καπνιστό χέλι το οποίο είχε αρκετά ισορροπημένες γεύσεις. Κατόπιν ξεκίνησε ο καταιγισμός των γεύσεων με κορυφαίο το χταπόδι. Ένα πιάτο εκπληκτικής σύλληψης και εκτέλεσης όπου το άριστα ψημένο χταπόδι έδενε αρμονικά με τον ανθότυρο που ήταν επενδυμένος με ζελέ από μάνγκο και συνοδευόταν με μια καυτερή πάστα στην σωστή ποσότητα. Κατόπιν ήλθε η στείρα επίσης άριστα εκτελεσμένο πιάτο και συνέχισε το δείπνο με το αρνί. Το αρνί το οποίο ήταν φτιαγμένο σαν μια εκδοχή του χουνκιάρ μπεγεντί και εξ ίσου καλά εκτελεσμένο όπως και τα προηγούμενα. Θα σταθώ όμως στο συνοδευτικό πιάτο του αρνιού που ήταν τα αλλαντικά. Η λογική του σεφ είναι να μην υπάρχει μεγάλη απώλεια τροφίμων κατά την εκτέλεση ενός πιάτου υψηλής γαστρονομίας, λογική με την οποία είμαι σύμφωνος. Έτσι με τα “υπόλοιπα” του αρνιού έφτιαξε μια λούτζα και έναν καβουρμά, τα έδεσε σε ένα πιάτο, τα σέρβιρε και με άφησε άναυδο. Εξαιρετικά και τα δύο αλλαντικά, άριστα αλατισμένα και τα μπαχαρικά απόλυτα ισορροπημένα. Ακολούθησε το μοσχάρι καλοψημένο  με το τσάτνεϊ του κρεμμυδιού να δροσίζει το πιάτο. Και τέλος η ναμελάκα σοκολάτας με το παγωτό καραμέλας – μίσο να μου ξεπλένει το στόμα από το κυρίως δείπνο χωρίς να με ενθουσιάσει.

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ

Το προσωπικό έδειχνε να ξέρει τη δουλειά του. Η ροή των πιάτων ήταν αυτή που έπρεπε και οι σερβιτόροι ήταν δίπλα σου όταν τους χρειαζόσουν.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το εστιατόριο Premiere βρίσκεται στον 10ο όροφο του ξενοδοχείου Athenaeum Intercontinental και το καλοκαίρι έχει μια υπέροχη και καθηλωτική θέα στην Ακρόπολη, το λόφο του Λυκαβηττού και το λόφο του Φιλοπάππου. Αυτό το γεγονός από μόνο του με έκανε να βαθμολογήσω την κατηγορία αυτή με 10

ΛΙΣΤΑ ΠΟΤΩΝ

Δυστυχώς λίστα ποτών δεν κοίταξα διότι παράγγειλα το μενού δοκιμής με τα κρασιά που το συνόδευαν. Η αλήθεια είναι ότι στο εστιατόριο πήγα για να ευχαριστηθώ το φαγητό μου και όχι για να γράψω αυτή την κριτική οπότε δεν ασχολήθηκα ιδιαιτέρως να αναλύσω αυτά που έφαγα και ήπια.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Όταν κρατάς το μενού σου σταθερό σου δίνεται η δυνατότητα να το βελτιώνεις σε σημείο τελειότητας. Αν δεν το κάνεις αυτό έχεις αποτύχει. Όμως στην προκειμένη περίπτωση το εστιατόριο Premiere έχει πετύχει το σκοπό του σε τέτοιο βαθμό, που όπως προείπα, ήταν ένα από τα καλύτερα γεύματα που έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα σε Ελληνικό εστιατόριο.

Αυτό που θα ήθελα, αν και σε κουβέντα που κάναμε διαφωνεί ο σεφ, θα ήταν να αρχίσει να βάζει κάποια εθνικά στοιχεία στη μαγειρική του και ας μην ενσωματώσει εποχικότητα στο μενού του. Σε κάθε περίπτωση όμως, εμένα με έχει κερδίσει ως πελάτη του.

Συνοπτικά

Ημερομηνία επίσκεψης :  Ιούνιος 2017

Διακρίσεις : Χρυσός Σκούφος 2016 

Ιστότοπος : Εστιατόριο Premiere

Βαθμολογία

Περιβάλλον : 10/10

Εξυπηρέτηση : 7/10

Λίστα ποτών : 7/10

Φαγητό : 8/10

Τιμή προς ποιότητα : 7/10

Συνολική αίσθηση : 8/10

ΒΑΘΜΟΣ : 47/60

Χάρτης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *