Το ταξίδι που έκανα στη Modena της Ιταλίας τον Ιούνιο του 2012 ήταν αποκλειστικά για να φάω σε δύο εστιατόρια που βρίσκονται στην περιοχή. Το ένα εξ αυτών ήταν και το Dal Pescatore που βρίσκεται στην περιοχή Canneto sull’Oglio στην Mantova και το διευθύνει η οικογένια Santini.
Ο οδηγός Michelin αναφέρει ότι τα εστιατόρια με τρία αστέρια αξίζει να κάνει κανείς ταξίδι για να τα επισκεφτεί. Αυτό που δε μας λέει όμως, είναι μέχρι ποιού σημείου πρέπει να κάνει θυσίες ο καλοφαγάς για να ευχαριστηθεί ένα καλό πιάτο; Διότι για να φτάσω στο εστιατόριο έπρεπε να πάω Μόντενα, να πάρω το τρένο, να φτάσω σε ένα σταθμό στο πουθενά και μετά να πάρω ταξί για να κάνω μια διαδρομή 5 χιλιομέτρων.
Όμορφος και μεγάλος χώρος που δε σου δημιουργούσε στενάχωρη διάθεση και σε προδιάθετε ευχάριστα για αυτά που θα ακολουθούσαν σαν πρώτη εντύπωση. Μεγάλες ροτόντες για να κάθεσαι άνετα και η μια μακριά από την άλλη ώστε να μην ενοχλείσαι από τους άλλους πελάτες.
Το μαγείρεμα, το σερβίρισμα και η πρόταση για τα κρασιά ήταν οικογενειακή υπόθεση. Αδελφός, αδελφή, σύζυγος και παιδιά συνεισέφεραν όλοι σε αυτό το εστιατόριο.
Ο μαιτρ (αδελφός ή συζυγος, δε θυμάμαι) μας έδειξε με υπερηφάνεια σαφράν που καλλιεργούσαν στο μποστάνι του εστιατορίου (γιατί όχι άλλωστε αφού σε χωριό βρισκόμασταν) και προσιούτο της περιοχής 2 ετών ωρίμανσης (το οποίο ήταν απίστευτο). Εδώ βέβαια αναρωτήθηκα γιατί δε γίνονται τέτοιες κινήσεις ανάδειξης Ελληνικών προϊόντων από αντίστοιχα Ελληνικά εστιατόρια;
Εγώ πήρα το μενού της Άνοιξης και η γυναίκα μου το εξοχικό μενού. Για το γιο μου ετοίμασαν μια μακαρονάδα που του έχει μείνει αξέχαστη. Η αλήθεια είναι ότι για το παιδί αυτό ήταν το καλύτερο εστιατόριο που έχει επισκεφθεί διότι είχε μεγάλους χώρους, αισθανόταν άνετα να σηκωθεί και να περιηγηθεί στους χώρους όπου σε μια προθήκη υπήρχαν μινιατούρες της φεράρι και η επιλογή του μαιτρ να του ετοιμάσουν μια μακαρονάδα, που τόσο αγαπάνε τα παιδιά, σημαίνει ότι το Dal Pescatore δίνει σημασία και περιποιείται και τις οικογένειες που επισκέπτονται το εστιατόριο.
Τα φαγητά ήταν καλομαγειρεμένα και ευπαρουσίαστα δίνοντας βάρος στην παραδοσιακή Ιταλική κουζίνα. Η ροή των πιάτων χωρίς κενά και το κρασί ωραίο.