“1η επίσκεψη 2014”
Άλλο ένα εστιατόριο που θεωρώ ότι θα συμβάλλει, με τις δημιουργίες του, στην ανάδειξη της Ελλάδας στο παγκόσμιο γαστρονομικό στερέωμα. Η Χύτρα στεγάζεται στον 6ο όροφο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών που βρίσκεται επί της λεωφόρου Συγγρού. Στο χώρο αυτό με τη «Χύτρα gourmet» που είναι το εστιατόριο στο οποίο έφαγα, συνυπάρχουν το bistro «Χύτρα απλά» για μια πιο απλή προσέγγιση σε φαγητό από την κλασσική Χύτρα και ένα μπαρ για να πιει κανείς ωραία κοκτέιλ. Η κουζίνα της Χύτρας θα έλεγα ότι χαρακτηρίζεται ως «δημιουργική». Ο σεφ παρουσιάζει πιάτα δικής του εμπνεύσεως, χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες χωρίς σύνορα, παντρεύοντας επιτυχημένα τα υλικά και δημιουργώντας πιάτα με άρωμα Ελληνικό αλλά με υπογραφή χαρακτηριστική του Νίκου Καραθάνου.
ΦΑΓΗΤΟ
Το καλωσόρισμα ξεκινάει με τέσσερις διαφορετικές μπουκιές. Μακαρόν χρωματισμένο με μελάνι σουπιάς και γέμιση ταραμά. Αφράτο και δροσερό. Συνέχεια με νιφάδα γαρίδας γεμιστή με κρέμα με βάση την τομάτα και το ούζο, εξίσου ενδιαφέρουσα και δροσάτη γεύση. Τρίτη μπουκιά αυτή του κουταλιού είχε βάση το γιαούρτι με ξύσμα τρούφας και τέλος η εικονική τρούφα που είχε σαν βάση το ρεβύθι.
Τα πρώτα πιάτα ξεκίνησαν με το «παντζάρι». Πιάτο βασισμένο στο παντζάρι όπου παρουσιάστηκε σε διάφορες μορφές και υφές συνοδευόμενο από σος aioli και ένα εικονικό «χώμα» φτιαγμένο από μελάνι σουπιάς και εσπεριδοειδή. Δηλαδή το γνωστό μας πιάτο «παντζάρια σκορδαλιά» παρουσιασμένο με τσαχπίνικη διάθεση από τον Νίκο Καραθάνο.
Ακολουθεί το «μανιτάρι». Βασιλομανίταρο (ή αλλιώς πορτσίνι) με μαγιονέζα τρούφας, τρίμμα φουντουκιού, φουά γκρα, πατάτα τσιπ και πριν από αυτό ένα κονσομέ μανιταριού με «ραβιόλι» πατάτας. Καταπληκτικό πιάτο με όλες τις γεύσεις να δένουν αρμονικά.
Η σουπιά. Αναρωτιέμαι πως κατάφερε να δημιουργήσει αυτή την υφή στη σουπιά; Η οποία, σαν βάση είχε ένα πολτό από μελάνι σουπιάς και σπανάκι και κονσομέ σουπιάς και συνοδευόταν από τσιπ ρυζιού και μελανιού σουπιάς. Γύρω υπήρχε τρίμμα αυγοτάραχου. Μια φανταστική απόδοση του κλασσικού πιάτου σουπιά με σπανάκι.
Αφού τελείωσαν τα πρώτα πιάτα περάσαμε στα κυρίως με πρώτο το «κατσίκι». Μεγαλειώδης δημιουργία. Εδώ δεν μπορώ να μη γράψω μία έκθεση ιδεών. Στην Κρήτη, θεωρείται ένα από τα εκλεκτότερα φαγητά κατσίκα, η οποία αφού έχει γεννήσει δεν την αφήσαν να θηλάσει το νεογέννητο ώστε να «πετρώσει» το γάλα μέσα της και κατόπιν να τη σφάξουν και να τη μαγειρέψουν. Φυσικά και το έχω φάει αυτό το φαΐ και πράγματι είναι από τα πιο νόστιμα κατσίκια που έχω δοκιμάσει. Δεν ξέρω αν εμπνεύστηκε από αυτό το Κρητικό παραδοσιακό φαγητό ο σεφ της «Χύτρας» Νίκος Καραθάνος, αλλά το αποτέλεσμα με άφησε άναυδο. Η νοστιμιά του απερίγραπτη, ο συνδυασμός των γεύσεων μοναδικός. Κατσίκι, λοιπόν, σιγομαγειρεμένο συνοδεία πουρέ καρότου με κύμινο, τσιπ καρότου, ασκολύμπρους και στη βάση πέτσα γάλακτος.
Ακολουθεί το «μυλοκόπι» που συνοδευόταν από πουρέ φασολιού και κονσομέ μυδιού, μύδια, σαλάμι Λευκάδος και φασόλια, ζελέ από μελάνι σουπιάς και τσιπ πιπεριάς Φλωρίνης. Καλομαγειρεμένο το ψάρι να ταιριάζει πάρα πολύ ωραία με τον πουρέ και το κονσομέ. Έδενε όμορφα και το ζελέ από μελάνι σουπιάς.
Άλλη μια κορυφαία δημιουργία του σεφ που με άφησε κατενθουσιασμένο. Κόκκορας σε δύο μορφές συνοδεία πουρέ πατάτας στη βάση, μαγιονέζα σχοινόπρασου και μους σιναπόσπορου.
Τελειώσαμε με το γλυκό που ήταν μια μπάρα σοκολάτας και παγωτό Ελληνικού καφέ καταπληκτικής εκτέλεσης.
ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
Το σέρβις ήταν πάρα πολύ καλό. Οι σερβιτόροι ήταν δίπλα σου όταν τους χρειαζόσουν, η παρουσίαση των πιάτων λιτή και περιεκτική δίχως να κουράζει. Χρειάστηκε όμως να τους καλέσω εγώ για να καθαρίσουν το τραπέζι ενώ δε θα έπρεπε.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Χύτρα είναι σκαρφαλωμένη στον 6ο όροφο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών σε μια αίθουσα που συνυπάρχουν η κουζίνα του εστιατορίου, πίσω από τζαμαρία, το μπιστρό, το μπαρ και το εστιατόριο με το τελευταίο να έχει θεωρητικά θέα προς την Ακρόπολη, και λέω θεωρητικά διότι τα υαλοπετάσματα του χώρου τα κάλυπτε σιδερένια σίτα υπό τη μορφή κουρτίνας που περιόριζε τη θέα προς τα έξω. Προσεγμένος διάκοσμος με μοναδική ένσταση τις χριστουγεννιάτικες μπάλες των φωτιστικών.
ΛΙΣΤΑ ΚΡΑΣΙΩΝ
Δυστυχώς δεν κοίταξα τη λίστα διότι πήρα το έτοιμο μενού με τα δύο ποτήρια κρασί.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Κατ’ αρχήν, με πρώτη ευκαιρία, θα ξαναπάω. Είναι από τις λίγες φορές που έχω πάει σε υψηλού επιπέδου εστιατόριο και θέλω να ξαναπάω για να ξαναγευτώ συγκεκριμένα πιάτα. Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν πλήρωσα ένα σκασμό λεφτά. Υποθέτω ότι το καλοκαίρι θα είναι ακόμα καλύτερα, ειδικά για τους τουρίστες, που τρώγοντας θα έχουν και απρόσκοπτη θέα προς την Ακρόπολη. Έχω πει και σε άλλη μου παρουσίαση ότι οι Έλληνες σεφ ξέρουν να μαγειρεύουν κρέας ή για να γίνω πιο συγκεκριμένος ξέρουν να μαγειρεύουν κρέας με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζει με τα γευστικά κριτήρια του Έλληνα. Και εδώ βέβαια ισχύει αυτό και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό. Όλα τα κρέατα ήταν καλομαγειρεμένα και ταυτόχρονα τρυφερά και ζουμερά. Ο σεφ του εστιατορίου Νίκος Καραθάνος κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα δημιουργίας, αν βελτιωθεί λίγο περισσότερο και το επίπεδο του σέρβις το δεύτερο αστέρι το έχει στο τσεπάκι του.
“2η επίσκεψη 2015”
Η Χύτρα έχει κάνει αρκετές αλλαγές στη διακόσμηση από την τελευταία φορά που την επισκέφτηκα. Στο κέντρο της αίθουσας δεσπόζει το μπαρ πλέον, ενώ στην προηγούμενη θέση του, στον ένα τοίχο της αίθουσας, βρίσκεται ένας πάγκος υποδοχής και προετοιμασίας των πιάτων που πρόκειται να σερβιριστούν. Μεγάλη βελτίωση έχει γίνει στον τομέα της εξυπηρέτησης. Οι σερβιτόροι ήταν επαρκείς στον αριθμό και έδειχναν ότι ξέρουν καλά τη δουλειά τους. Θετικό σημείο επίσης, το γεγονός ότι το συντηρητή των κρασιών τον είχαν σε εμφανές σημείο. Έτσι είδα ότι τα λευκά κρασιά τα άνοιξαν εκείνη τη στιγμή και δε μου σέρβιραν κρασί που είχε περισσέψει από την προηγούμενη ημέρα. Ο φωτισμός όμως παραμένει χαμηλός για τα γούστα μου.
ΦΑΓΗΤΟ
Σε αντίθεση με την προηγούμενη παρουσίαση δε θα περιγράψω αναλυτικά κάθε πιάτο που δοκίμασα αλλά θα εστιάσω στη συνολική αίσθηση που μου άφησε το δείπνο.
Πιάτα καλοδουλεμένα με πρωτότυπες παρουσιάσεις και τεχνικές, φαγητών του Ελλαδικού χώρου. Για παράδειγμα το “Σπανακόρυζο” όπου το ρύζι είχε τη μορφή τραγανού φύλλου και το σπανάκι τη μορφή ζελέ.Τα πρώτα πιάτα και τα ορεκτικά είχαν αισθητική και γευστική ένταση, ο κόκορας μου άρεσε και στο κατσίκι με εντυπωσίασε η συνταγή του. Ο σεφ χρησιμοποιεί μια Σέρβικης καταγωγής αλοιφή, το αϊβάρ και ένα Καυκάσιο προϊόν ζύμωσης, το κεφίρ για να συνθέσει ένα πρωτότυπο πιάτο. Δοκίμασα το μενού των δεκα τεσσάρων πιάτων και η συνολική εντύπωση είναι ότι η Χύτρα και με τον νέο σεφ συνεχίζει να κινείται σε υψηλά επίπεδα δημιουργίας. Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνω στα γλυκά που ήλθαν μετά το φαγητό τα οποία ήταν εξαιρετικά.
ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
Το σέρβις βελτιώθηκε αρκετά σε σχέση με την προηγούμενη φορά. Όλα τα παιδιά που σερβίρουν ήταν ευγενικότατα και πρόθυμα να σε εξυπηρετήσουν.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η νέα διακόσμηση της Χύτρας δεν είναι κουραστική, ο φωτισμός είναι καλός, αν και περισσότερο έμμεσος. Θα προτιμούσα λίγο περισσότερο φως, έστω και εστιασμένο πάνω από το τραπέζι. Η θέρμανση επαρκής. Αλλά το θέμα με τη θέα στη χειμερινή Χύτρα δε βλέπω πως θα μπορούσε να λυθεί.
ΛΙΣΤΑ ΚΡΑΣΙΩΝ
Καλή λίστα κρασιών με εστίαση στον ελληνικό αμπελώνα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η Χύτρα συνεχίζει να κινείται σε υψηλά επίπεδα δημιουργίας και παροχής υπηρεσιών.