Η Μεξικάνικη κουζίνα όπως δεν την βλέπετε στα Μεξικάνικα εστιατόρια της Ελλάδας. Η παρουσίαση δεν είναι πλήρης, γιατί δεν είχα ούτε το χρόνο, ούτε ήμουν κατάλληλα προετοιμασμένος για ένα τέτοιο πόνημα. Όμως τα πιάτα που θα δείτε στις φωτογραφίες είναι τυπικό Μεξικάνικο φαγητό που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος από την γκάμα μαγειρικής του Μεξικού. Τα περισσότερα φαγητά προέρχονται από την προϊσπανική κουζίνα και από τις περιοχές του κεντρικού και νότιου Μεξικού. Τα πιο πολλά πιάτα που παρουσιάζω είναι Μεξικάνικη κουζίνα, κατά κύριο λόγο, λαϊκή, είναι το fast food των Μεξικάνων και συνήθως δεν κοστίζει παραπάνω από ένα δολάριο. Σχεδόν όλα τα φαγητά που δοκίμασα μου άρεσαν πάρα πολύ με ιδιαίτερη προτίμηση στη Μεξικάνικη εκδοχή της πίτας με γύρο
- Chapulines. Ακρίδες από την περιοχή του Mexico city και της περιοχής Oaxaca. Στη γεύση είναι ξινές και μπορούν να μαγειρευτούν με διάφορες σάλτσες ή να φαγωθούν σκέτες
- Αυτοματοποιημένη παραγωγή tortillas, σε φούρνο μέσα σε σούπερ μάρκετ. Ένα μεγάλο μέρος των Μεξικανών κάθε πρωΐ ψωνίζει τις φρέσκες τορτίγιες της ημέρας όπως εμείς στην Ελλάδα ψωνίζουμε το ψωμί
- Παραγωγή tortillias με την παραδοσιακή μέθοδο της πρέσας και πλάκα ψησίματος
- Παραγωγή tortillas από μπλε καλαμπόκι κυριολεκτικά με τα χέρια.
- Tequila con sangrita, sal y limon. Παραδοσιακός τρόπος κατανάλωσης τεκίλας, που μερικές φορές τη σερβίρουν και σαν απεριτίφ. Η τεκίλα συνοδεύεται με λάιμ, αλάτι και σανγρίτα, όπου είτε βάζεις αλάτι και λεμόνι στην ανάποδη μεριά της παλάμης, το γλύφεις, πίνεις τεκίλα και κατόπιν σανγκρίτα είτε στύβεις το λάιμ στο στόμα σου, πίνεις τεκίλα και κατόπιν τη σανγκρίτα όπου στο χείλος της υπάρχει αλάτι και τσίλι όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Η σανκγρίτα είναι ένα ποτό με βάση, συνήθως, το χυμό τομάτας.
- Chicharron. Απαντάται σε όλο το Μεξικό αλλά κυρίως στο κεντρικό και νότιο Μεξικό. Είναι δέρμα χοίρου τηγανισμένο σε λίπος. Τρώγεται είτε τριμμένο σαν συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα είτε μαγειρεμένο σε κόκκινη ή πράσινη σάλτσα. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν γέμιση σε gorditas
- Escamoles. Προνύμφες μερμηγκιών. Μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους. Θεωρείται το χαβιάρι των Μεξικάνων
- Sope. Απαντάται σε όλο το Μεξικό με διάφορες παραλλαγές στη γέμιση. Το συγκεκριμένο έχει γέμιση κοτόπουλο και κρεμμύδι. Η βάση είναι τορτίγια και είναι ορεκτικό
- Προετοιμασία για Μεξικάνικο πρωϊνό. Τυρί από την περιοχή Oaxaca (επάνω αριστερά), τυρί cotija con chili (επάνω δεξιά), τριμμένο chicharron (κάτω αριστερά) και chapulines (κάτω δεξιά). Όλα είναι γέμιση tortillas οι οποίες αφού γεμιστούν ψήνονται για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει ή να ζεσταθεί η γέμιση και κατόπιν καταναλώνονται πάραυτα
- Διάφορα είδη tamales. Είναι είδος ζύμης από καλαμπόκι που γεμίζεται με διάφορα υλικά, τυλίγεται σε μπανανόφυλλα ή καλαμποκόφυλλα και αχνίζεται σε μπαιν μαρί. Έχει προέλευση από διάφορα μέρη του Μεξικού και τρώγεται είτε σαν πρωϊνό είτε σαν βραδυνό. Τρώγεται και σαν γλυκό αν υπάρξει η αντίστοιχη γέμιση
- Street food. Esquites, καλαμπόκι βραστό, λάιμ και τσίλι. Είναι δημοφιλές σνακ σε όλο το Μεξικό
- Πλανόδιοι πωλητές σνακ και φρούτων
- Πλανόδιοι πωλητές σνακ και φρούτων
- Πλανόδιοι πωλητές σνακ και φρούτων
- Gorditas de nata. Τρώγεται στο πρωϊνό και σαν γλύκισμα. Δημοφιλές σε όλο το Μεξικό
- Διαδικασία παραγωγής tlacoyo δηλαδή φρέσκιας tortilla που ανοίγεται επί τόπου, γεμίζεται με τα υλικά της αρεσκείας μας, ψήνεται και καταναλώνεται αμέσως (έφαγα τρεις στην καθισιά μου). Στάδιο 1ο : Άνοιγμα ζύμης
- Διαδικασία παραγωγής tlacoyo. Στάδιο 2ο : Γέμιση. Nopales (Είδος βρώσιμου κάκτου, που μοιάζει με φραγκοσυκιά) και Requeson (Είδος άπαχου τυριού παρόμοιο με τη μυζήθρα)
- Διαδικασία παραγωγής tlacoyo. Γέμιση. Flor de calbaza (κολοκυθανθοί), huitlacotche (παράσιτο-μύκητας που φυτρώνει μετά από πολύ βροχή πάνω στα μουστάκια του καλαμποκιού), picadillo (σάλτσα κιμά), chicharron με κόκκινη σάλτσα, γέμιση μανιταριών, κοτόπουλο με πατάτες και choriso (λουκάνικο) με πατάτες
- Διαδικασία παραγωγής tlacoyo, στάδιο 3ο, Κλείσιμο της πίτας και προετοιμασία για ψήσιμο στη φουφού που ονομάζεται comal
- Διαδικασία παραγωγής tlacoyo στάδιο 4ο, έτοιμη για ψήσιμο, που διαρκεί συνήθως 3 με 5 λεπτά μέχρι να ψηθεί καλά η τορτίγια, δεδομένου ότι η γέμιση είναι ήδη έτοιμη
- Pampazo, είδος ντόνατ που γεμίζεται με διάφορα υλικά. Προέρχεται από την περιοχή Michoacan
- Πλανόδιος πωλητής που πουλάει churros. Ένα γλυκό παρόμοιο με τις δικές μας τουλούμπες χωρίς όμως σιρόπι αλλά πασπαλισμένες με ζάχαρη
- Clamato, χυμός τομάτας με ζωμό από χτένια. Το σερβίρουν ανακατεμένο με μπύρα. Το πίνεις όποτε σου αρέσει
- Μεξικάνικη εκδοχή της πίτας γύρο. Tortilla γεμιστή με loganiza, είδος chorizo (φωτογραφία αριστερά), με pastor, γύρος χοιρινός (φωτογραφία κέντρο), και pollo, δηλαδή κοτόπουλο (φωτογραφία δεξιά). Αυτά συνοδεύονται με διάφορες σάλτσες άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο καυτερές
- Σε αυτή την τελευταία φωτογραφία δείχνω το λάθος μου. Ο Jesus με προειδοποίησε να μη βάλω πολύ από την πράσινη σάλτσα γιατί καίει ιδιαιτέρως. Δε μου εξήγησε όμως πως προσδιόριζε το πολύ, έτσι έβαλα την ποσότητα της φωτογραφίας. Παρόλο που είμαι λάτρης των καυτερών φαγητών, το λάθος αυτό το πλήρωνα για όλη την επόμενη εβδομάδα.