Σπονδή
July 21, 2014
Χάρτης με τα αστέρια Michelin 2016 στην Ευρώπη
September 5, 2014

Το μαχαίρι είναι από τα παλαιότερα εργαλεία που έχει χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος. Ήταν η φυσική εξέλιξη της χρήσης αιχμηρών αντικειμένων, από τον προϊστορικό άνθρωπο, για κυνήγι ή σαν βοήθημα στις καθημερινές εργασίες. Στην αρχή τα αιχμηρά αντικείμενα κατασκευάζονταν μέσω της λάξευσης και λείανσης σκληρής πέτρας ώστε να δημιουργηθεί το επιθυμητό σχήμα που εξυπηρετούσε το χρήστη. Μετά το πέρασμα από τη λίθινη εποχή στην εποχή του χαλκού, δημιουργήθηκαν μπρούτζινα μαχαίρια τα οποία χρησιμοποιούντο στο κυνήγι, σαν όπλα αλλά και στις καθημερινές εργασίες. Αργότερα στην εποχή του σιδήρου η χρήση παρέμεινε η ίδια αλλά άλλαξε το υλικό που έγινε ανθεκτικότερο.

Σε ότι αφορά την τροφή, οι άνθρωποι στην αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν τα μαχαίρια για να τεμαχίζουν και να προετοιμάζουν το φαγητό αλλά για να φάνε χρησιμοποιούσαν, ως επί το πλείστον, τα χέρια τους. Αργότερα, στην εποχή των Ρωμαίων, άρχισαν να χρησιμοποιούν το μαχαίρι για να φέρνουν την τροφή στο στόμα τους. Μάλιστα, σε μερικές περιπτώσεις, έχουν βρεθεί τάφοι, όπου ο νεκρός θάβονταν μαζί με το προσωπικό του μαχαίρι φαγητού. Μέχρι το μεσαίωνα όταν κάποιος ήταν προσκεκλημένος σε ένα τραπέζι έφερνε και το προσωπικό του μαχαίρι φαγητού. Όλα τα μαχαίρια όμως, μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σαν όπλο. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια συνεστιάσεων ξεσπούσαν καυγάδες όπου γίνονταν χρήση των μαχαιρών με αιματηρές καταλήξεις. Γι’ αυτό άλλωστε ο Λουδοβίκος ΙΣΤ’ επέβαλε το στρογγύλεμα των άκρων στα μαχαίρια του φαγητού.

Επειδή όμως τα μαχαίρια χρησιμοποιούνταν κυρίως στο κυνήγι, για τεμαχισμό και για αλληλοσκότωμα, έπρεπε να τα χειρίζεται κανείς με το “καλό” του χέρι. Δηλαδή κυρίως με το δεξί, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων είναι δεξιόχειρες. Επόμενο ήταν λοιπόν, όταν δημιουργήθηκαν οι κανόνες καλής συμπεριφοράς στο τραπέζι να επιβληθεί η χρήση του μαχαιριού με το δεξί, διότι με το αριστερό ήταν τελείως άβολο. Ενώ τα “νεόφερτα” πιρούνια, που χρησιμοποιούντο για να φέρνουν την τροφή στο στόμα, δηλαδή δευτερεύουσας σημασίας λειτουργία  (δεν έκοβαν λαιμούς), μπορούσαν να τα χειριστούν με το αριστερό.

Στη σημερινή βιομηχανική εποχή όμως, το μαχαίρι ως κύριο εργαλείο έχει αντικατασταθεί πλήρως με άλλα εργαλεία αποδοτικότερα. Στο κυνήγι χρησιμοποιούμε κυνηγετικά όπλα , στον πόλεμο πιο εξελιγμένα, στις χειρωνακτικές εργασίες χρησιμοποιούνται πλέον εξειδικευμένα εργαλεία. Τελικά το κοινό μαχαίρι έχει καταντήσει να χρησιμοποιείται, ως κύριο εργαλείο, από τους χασάπηδες και από τους προσκόπους και αυτό, στους τελευταίους, με τη μορφή του σουγιά.

Και στο φαγητό, πλέον, κυριότερο σκεύος είναι το πιρούνι, και μετά το μαχαίρι, αν αναλογιστούμε τη συχνότητα με την οποία χειριζόμαστε τα δύο αυτά εργαλεία. Αν επισκεφθεί κανείς ένα σύγχρονο εστιατόριο με δημιουργική κουζίνα, θα παρατηρήσει ότι τα φαγητά του έχουν τέτοια μορφή ώστε να ελαχιστοποιείται η χρήση του μαχαιριού.

Έτσι λοιπόν, προς τι η αναγκαιότητα της χρήσης του μαχαιριού με το δεξί χέρι; οι περισσότεροι από εμάς μετά το κόψιμο της τροφής αλλάζουμε χέρι και χρησιμοποιώντας το πιρούνι με το δεξί φέρνουμε την τροφή στο στόμα. Ειδικά όταν έχουμε να πιάσουμε λαχανικά ή άλλη ψιλοκομμένη τροφή.

Γι’ αυτό λοιπόν, θα έλεγα να αφήσετε τα παιδιά σας να μάθουν να τρώνε όπως τους έρχεται φυσικότερα, δηλαδή να χρησιμοποιούν το πιρούνι με το δεξί τους χέρι και το μαχαίρι με το αριστερό. Άλλωστε πότε άλλοτε θα ξαναχρησιμοποιήσουν το μαχαίρι, στη ζωή τους, παρά μόνο στο φαγητό;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *