Martin Berasategui

Εστιατόριο Martin Berasategui

Αποφάσισα να ταξιδέψω στη χώρα των Βάσκων επειδή αυτή την περίοδο είναι το παγκόσμιο κέντρο γαστρονομίας με άποψη και επειδή στην  περιοχή αυτή είναι μαζεμένα μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, παγκοσμίως. Όμως λόγω χρόνου, κόστους και μουρμούρας έπρεπε να διαλέξω τρία από τα πέντε εστιατόρια τα οποία έχουν παγκόσμιες διακρίσεις. Αν επηρεαζόμουν από τους διάφορους θεσμούς που απονέμουν βραβεία, δε θα έπρεπε να διαλέξω το εστιατόριο αυτό καθόσον δεν βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της εκάστοτε λίστας. Ευτυχώς που δεν το έκανα. Το γεύμα στο εστιατόριο Martin Berasategui (Μαρτίν Μπεράστεγι) ήταν η πιο ωραία εμπειρία που είχα σε γκουρμέ εστιατόρια μέχρι σήμερα. Ο άνθρωπος είναι μάγος της γεύσης και αρκετά καλός καλλιτέχνης στην παρουσίαση, άριστος στη σύνθεση των πιάτων και στις ισορροπίες των υλικών είτε αυτά αφορούν τη γεύση είτε την υφή τους. Δεν κατάφερα να βρω ούτε ένα ψεγάδι σε κανένα από τα πιάτα που μου σέρβιραν.

ΦΑΓΗΤΟ

O Berasategui χρησιμοποιεί πολύ αφρούς και ζελέδες και το κάνει με εξαιρετική επιτυχία. Αν παρατηρήσετε τις φωτογραφίες του άρθρου θα μπορέσετε να το διαπιστώσετε εύκολα. Βέβαια όσο καλούς αφρούς και να κάνεις, αν δεν είσαι καλός μάγειρας το αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό. Και ο Berasategui μου απόδειξε ότι είναι εξαιρετικός σεφ.

Δε θα περιγράψω ένα ένα τα πιάτα, απλά θα πω ότι κάθε πιάτο που έφερνε ήταν καλύτερο από το προηγούμενο. Κορυφαίες δημιουργίες η σαλάτα με καρδιές λαχανικών και η “τρούφα” η οποία ήταν το δεύτερο πιάτο στη ζωή μου με το οποίο δάκρυσα από τη νοστιμιά του.

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ

Το σέρβις ήταν άριστο. Συνεχής ροή των πιάτων και εναλλαγή των ποτηριών κρασιού χωρίς να χρειαστεί να ανησυχήσω γι’ αυτό. Το επισημαίνω διότι είναι από τα λίγα εστιατόρια στο οποίο ο σομελιέ είχε τον πλήρη έλεγχο στα τραπέζια για το πότε ένα ποτό τελειώνει και χρειάζεται αντικατάσταση ή συμπλήρωση.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το εστιατόριο είναι φτιαγμένο για να εξυπηρετεί τους ντόπιους. Το λέω αυτό διότι βρίσκεται στο Lazarte 15 χιλιόμετρα έξω από το San Sebastian και αν είσαι τουρίστας και θέλεις να το επισκεφτείς, ο μοναδικός βολικός τρόπος είναι το ταξί. Αν νοικιάσεις αυτοκίνητο και θα μπερδευτείς και το κόστος είναι υψηλότερο από τη χρήση ταξί. Λεωφορεία ή τρένα  δεν υπάρχουν για την περιοχή που να βολεύουν.

Παρόλα αυτά το περιβάλλον ήταν πάρα πολύ ωραίο. Δεδομένων των καιρικών συνθηκών είχε τραπέζια έξω, σε μια μεγάλη βεράντα η οποία έβλεπε πολύ πράσινο. Απουσία θορύβων ενοχλητικών και το μόνο που ακουγόταν ήταν τα πουλιά και οι ομιλίες των συνδαιτυμόνων.

ΛΙΣΤΑ ΠΟΤΩΝ

Πολύ μεγάλη λίστα κρασιών με κρασιά από όλο τον κόσμο (σχεδόν). Εξαιρετικές επιλογές από την σομελιέ για το ταίριασμα του φαγητού από κρασιά της Ισπανικής γης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Μέχρι σήμερα το καλύτερο εστιατόριο που έχω επισκεφθεί σε ότι αφορά το φαγητό και η πιο ωραία εμπειρία συνολικά στην εστίαση. Οι δημιουργίες του έχοντας πινελιές τεχνικών “μοριακής” κουζίνας στηρίζονται περισσότερο στη λογική της παραδοσιακής Γαλλικής κουζίνας, δηλαδή έχει δώσει μεγάλη βάση στις σάλτσες που συμπληρώνουν κάθε πιάτο του με αποτέλεσμα κάθε σύνθεση να είναι πρωτότυπη και αισθητικά και γευστικά.

Συνοπτικά

Ημερομηνία επίσκεψης :  Ιούλιος 2016

Διακρίσεις : 3 αστέρια michelin, 50 best restaurants

Ιστότοπος : Martin Berasategui

Βαθμολογία

Περιβάλλον : 8/10

Εξυπηρέτηση : 9/10

Λίστα ποτών : 9/10

Φαγητό : 10/10

Τιμή προς ποιότητα : 6/10

Συνολική αίσθηση : 10/10

ΒΑΘΜΟΣ : 52/60

Χάρτης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *